Przepis na pizze

Idealna ciasto na idealną pizzę

lut 13, 14 Idealna ciasto na idealną pizzę

Kto tak naprawdę wymyślił pizzę? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. W powszechnej świadomości przyjmuję się, że pizza powstała we Włoszech. Historycy zaznaczają jednak, że potrawa przypominająca pizzę jadana była przez wiele ludów zamieszkujących tereny przy basenie Morza Śródziemnego, w tym przez Greków i Egipcjan. Ciasto było przez nich formowane i „pieczone” na gorącym kamieniu, następnie przyprawiane ziołami. Tak wyglądały pizze, które powstały w kręgach bardziej ubogich ludzi. Jednakże pierwsza pizzeria z prawdziwego zdarzenia została stworzona w Neapolu w 1889 roku przez R. Esposito. Zrobienie dobrej pizzy to nie lada wyzwanie. Włosi uważają, że istnieją dwa rodzaje tego dania: pizza włoska oraz pizza, która nie jest pizzą. Jednym z fundamentów włoskiej pizzy jest odpowiednie ciasto. Ciasto na pizzę powinno być cienkie i chrupiące, ale nie twarde. Wielu z nas przygotowuje pizzę w warunkach domowych. Niektórzy, chcąc zaoszczędzić czas, stawiają na ciasto na pizzę bez drożdży, nie wymagające wcześniejszego wyrastania. Pamiętajmy jednak, że pizza bez drożdży to jak niebo bez gwiazd. Dlatego dobre ciasto powinno dojrzeć, by urzec niesamowitym smakiem i zapachem. Oto prosty i sprawdzony przepis na pyszne ciasto do pizzy.

Ciasto na pizze domową

Składniki: 2 dkg drożdży, pół szklanki letniej wody, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki oleju roślinnego, łyżeczka soli, łyżeczka cukru

Drożdże rozrobić w wodzie wraz z cukrem (należy uważać, by woda nie była ani zbyt ciepła, ani zbyt zimna). Rozczyn zostawić na około 20 minut w ciepłym miejscu. W misce umieścić mąkę, olej i sól, a następnie dodać rozczyn. Wyrobić dokładnie ciasto (zajmuje to około 10 minut). Uformowaną kulę przykryć i odstawić na około 25 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie można dowolnie uformować ciasto (nie trzeba go rozwałkowywać, gdyż jego konsystencja jest bardzo elastyczna) oraz ułożyć na nim sos i dowolne dodatki. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 12 minut.

 

 

Powiązane słowa kluczowe:

ciasto na pizze bez drożdży
ciasto na pizze cienkie
ciasto na pizze jak z pizzeri
ciasto na pizze domową
ciasto na pizze bez wyrastania