Przepis na pizze

SOS, czyli jak zrobić pizze domową

lut 13, 14 SOS, czyli jak zrobić pizze domową

Jak zrobić dobrą pizze w domu? – to pytanie zadaje sobie wielu z nas. Sekret znakomitej pizzy tkwi w wysokiej jakości produktach (przede wszystkim w mące, serze mozarella (!) oraz pomidorach), a także w odpowiednim urabianiu ciasta. Mało kto jest w stanie w kwestii pizzy dorównać Włochom, jednak pizza wykonana w warunkach domowych przy maksymalnym wkładzie serca może smakować lepiej, niż jakakolwiek inna (nawet ta z pizzeri). Podczas przygotowywania pizzy istotny jest także proces jej pieczenia. Piekarnik powinien być wtedy nagrzany do temperatury około 250 stopni. Włosi pieką swoje pizze przez kilka minut w temperaturze 400 stopni w specjalnych piecach do pizzy, ale wiadomo, że w domowym piekarniku nie można stworzyć takich warunków. Podczas pieczenia należy bacznie obserwować ser i dodatki: kiedy ser się stopi i zarumieni, a boki ciasta staną się złotego koloru to znak, że pizza jest gotowa. I najważniejsza sprawa: pizza nigdy, przenigdy nie powinna być oblewana ketchupem! Spowoduje to utratę aromatu i smaku potrawy. Odpowiednio przygotowany sos, umieszczony wcześniej na samym cieście absolutnie wystarczy, by całość smakowała tak, jak powinna.

 

 

Powiązane słowa kluczowe:

jak zrobić pizze domową
jak zrobić pizze w domu
jak zrobić pizzę jak z pizzeri
jak zrobić pizze bez drożdży